A modern műanyag ablak tulajdonságai

A modern műanyag ablak

A modern műanyag ablak

Lakásunk felújításánál vagy építésénél nem mindegy, hogy milyen ablakokat választunk. Érdemes a minőségű műanyag nyílászáró mellett dönteni, aminek több nagyszerű tulajdonsága is van. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy sokkal inkább időtálló, mintha a faablak mellett döntenénk. A műanyag ablak legfontosabb tulajdonsága talán a légáteresztő képessége. Ezek után következik az ablak vízzárása és vízáteresztő képessége.

A műanyag ablak vásárlásánál nézzük meg azt is, hogy milyen tokkal és szárnyakkal rendelkezik, valamint azt, hogy ezek egymáshoz viszonyítva milyen illeszkedéssel vannak kialakítva. Ez nagyban meghatározza az elsőként megemlített tulajdonságát, a légáteresztő képességét. Fontos tudni, hogy a rések, szerkezetek nem megfelelő illeszkedésével nagymértékű energiaveszteséget lehet elkönyvelni nemcsak télen, de nyáron is.

A legjobb minőséget jelentő műanyag ablakok 4-es értéket kaptak. A vízzárás és vízáteresztés ezzel szemben egészen 9-ig értékelhető. Ezeket a mutatókat érdemes megjegyezni, hiszen még egy hozzá nem értő ember is könnyedén meg tudja határozni, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a műanyag ablak. Minél magasabb minőségű alapanyagból készül egy ablak vagy ajtó, annak annál magasabb az ára is.

Természetesen az igazán jó, prémiumminősítéssel rendelkező műanyag ablakok már bárki számára megfizethetőek. A műanyag ablakok árát ezen felül a profil vastagsága és a kamrák száma szintén befolyásolja. Ezen felül meg kell figyelni, hogy milyen szellőzőnyílásokkal rendelkezik az új műanyag ablak.